Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ONEMOGOČEN DOSTOP

Onemogočen dostop do podatkov o lastnikih nepremičnin, ki so fizične osebe


Ustavno sodišče RS je razveljavilo prvi in drugi odstavek 114. člena ZEN, kolikor določata javnost zemljiškega katastra in katastra stavb v delu, ki se nanaša na podatke o lastniku, če gre za fizično osebo (Obvestilo uporabnikom).
 
Razveljavitev prvega in drugega odstavka 114. člena ZEN vpliva na javnost podatkov o lastnikih nepremičnin. Podatke o lastnikih nepremičnin (ime in priimek, naslov, leto rojstva), ki so fizične osebe, lahko pridobijo izključno subjekti iz tretjega odstavka 114. člena ZEN:

  •    vsak lastnik nepremičnine – o lastnih nepremičninah,
  •    državni organi in notarji – za izvajanje uradnih nalog,
  •    geodetska podjetja – za izvajanje geodetskih storitev,
  •    druge osebe – če tako določa zakon.  

Osebe, ki niso subjekti iz tretjega odstavka 114. člena ZEN, ne smejo vpogledovati v podatke o lastnikih nepremičnin, ki so fizične osebe, oziroma ne smejo pridobiti potrdila, izpisa, izrisa, podatkov oziroma drugih dokumentov, ki vsebujejo osebne podatke o lastniku nepremičnin, ki je fizična oseba.

Spremenjena ureditev velja za storitve vpogleda in prenosa podatkov in za izdajanje podatkov in dokumentov.

Zaradi odločitve Ustavnega sodišča RS bo izvedena uskladitev in prilagoditev javnega vpogleda v podatke o nepremičninah, vsebina potrdil iz zemljiškega katastra in katastra stavb ter druga programska oprema, ki omogoča dostop do osebnih podatkov iz katastrov.

O izvedenih uskladitvah bodo uporabniki sprotno obveščeni.

Uporabnik, ki ni lastnik nepremičnine in želi pridobiti podatek o lastniku nepremičnine, lahko najprej v »Javnem vpogledu v podatke o nepremičninah« ugotovi identifikacijsko številko parcele, stavbe ali dela stavbe, nato pa podatek o lastniku pridobi v »Javnem vpogledu v zemljiško knjigo«.

 

 

« Nazaj